Luchtverkeer hoe het werkt

In?De top van de g in de Verenigde Staten reizen door de lucht, circa 5000 vliegtuigen in de lucht per uur.Dit betekent dat elke dag ongeveer 50.000 van vliegtuigen in de lucht. We lopen.Deze vliegtuigen met elkaar in botsing te voorkomen?Het luchtverkeer is een luchthaven of in het land?
Om ervoor te zorgen dat de veilige exploitatie van commerciële en privé – vliegtuigen tot de taken van de luchtverkeersleiders op het lichaam.Ze moeten de coördinatie van duizenden de bewegingen van luchtvaartuigen, laat ze in?Een veilige afstand, rechtstreeks van het vliegveld tijdens start en landing, leidt ze rond het slechte weer, om ervoor te zorgen dat de doorstroming van het verkeer, met minimale vertraging.
Als je denkt aan de controle van het luchtverkeer, de luchthaven in de toren beeld van vrouwen en mannen misschien in je hoofd.Echter, de luchtverkeersleiding is veel complexer.In dit verslag zullen we het luchtverkeer in de Verenigde Staten.We volgen uit naar de komst van vluchten, kijk die betrekking heeft op de verantwoordelijke voor de verwerking, iedereen doen wat ze het gebruik van uitrusting en hoe ze hun opleiding.
???????De Verenigde Staten het verdeeld in de 21 regio ’s (Centrum), van elk van de regio’ s verdeeld in de sector.In elke regio van het luchtruim, ongeveer 50 km (80,5 km) van de diameter, bekend als de TRACON luchtruim (de radar approach control).Elke terminal, controle van het luchtruim in een luchthaven, waarvan er vijf kilometer (km) van het luchtruim van de straal.
???????Het is een controlesysteem voor het luchtverkeer, die door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA), rond deze regio ‘s.De luchtverkeersleiding segment:
De verdeling van het luchtruim van de bewegingen van vliegtuigen door de verschillende spelers, zoals door een “regio ‘s” de verdediging, basketbal en voetbal team kunnen gebruiken.Als een vliegtuig door een bepaalde verdeling van het luchtruim, bestaande uit een of meer verantwoordelijk zijn voor de verdeling van de luchtverkeersleiders. De bewaking.De verantwoordelijke voor de verwerking van het vliegtuig en de piloot van toezicht aan doen dat.Toen het vliegtuig verlaten en naar een andere ruimte van het luchtruim, de luchtverkeersleiders aan de nieuwe indeling van het luchtruim voor de controleurs.
Sommige piloten van kleine vliegtuigen vliegen over de visuele (VFR – of visuele).Deze piloot is niet door de FAA om vliegplan, naast de FSS en de toren, niet door de reguliere luchtverkeer diensten.De piloot van grote commerciële vluchten gebruik van het instrument (ifr – vlucht, of een ifr), dus ze kan in alle weersomstandigheden.Ze moet een vlucht gepland en door de controle van het luchtverkeer in de diensten
De volgende stap, zullen we?Controleer?De commerciële luchtvaartmaatschappijen vóór de start van de vlucht.